Next RIDE: TBA
Next EVENT:
TBA

2.6.09

MAT KEDAH - Night Off Road Sematan, SARAWAK

Wow...... Ini my first NIGHT... jangan silap yer..not 1st Night after getting married.. But this is my first NIGHT OFF ROAD RIDE. I can conclude this ride as the most adventerous ride I ever have at NIGHT..... I am going to Sematan for real SARAWAK OFF ROAD.. Sematan located 130km from Kuching... detail you can refer to http://matkedah.com

11.58am aku dah terpacak tunggu Abang Feirus kat depan taman Yen-Yen

Boring menunggu aku ambik laaa gambar.. Nampak gunung tu.. Itu laa Gunung Serapi..setiap hari kerja aku akan ke Gunung Serapi sebab POLITEKNIK KUCHING betul-betul terletak kat bawah kaki Gunung Serapi.

Abg Feirus... memang cool saja... Best dengar cerita org banyak experience dlm beskal nie.. Dia nie plan nak tour Europe in next 2-3 years... Good Luck bro...


Berhenti kejap kat tepi jalan.. Abg Feirus checking his LPG piping connection before continue the journey.. aku dah risau dah sebab meter minyak keta Arena dia dah "E"... kedai minyak pun terletak 80km ahead... So tawakal sajalah katanya...

On the way.. few cars / jeep over take us.... mungkin semua dah tak sabar....

Sematan take left.. another 24km.. Lundu right only 3km.. but we are going to Sematan.. Sematan here I come.....

Dah pun sampai.. Off load all the MTB....

MERIDA..akhirnya kita ke OFF ROAD juga...... aku dah kemaruk nak ride off road...

Sentimental value...

eh siapakah itu.. "MAT KEDAH" sudah kembali...

HID lamp Battery... his owner gave it to me as a souvenir... THANK YOU very much "AH PING"

All ready for night OFF ROAD trip... sebenarnya masa abg feirus call malam jumaat lepas.. he did not mentioned the ride will took until Night... so I am not preapared for NIGHT GEAR... I left everything at home... luckily with the kindness of "Ah Ping Kuching rider" he first borrowed the HID lamp to me and then.. gave it as souvenir.. THANKS Bro...

Lepak kejap.. makan biskut tiger ker bang..??? left Abg Norseman
http://norseman-bujangsenangcyclist.blogspot.com/

Pemandangan tepi laut di Pekan kecil Sematan...

Dok sembang apa lagi.. jom laaa kayuh......

ramai wooo 59 rider all together..

Journey bermula...

Kayuh bang.. kayuh.... eh abg kassim laaa... (Pemilik Ayam Madu di Ariff hotel) boleh dapat diskaun Bang kassim?

let goooooo.....

Tepi laut... memang indah..

Yeah.. semua semangat.. cayalah..

Jangan lumba bang..

Dah masuk Off road.. hoyeeeeaaaaaa....





Abg feirus setting his seat post...

Jersey biru merah tu Khairul.. one of my POLIKU student..

Jumry passing by Feirus..

Memang berbatu....

Tunggu... rileks... rehat.... jalan...


Layan tido kejap.... jam dah 4.45pm

Kesian abg kassim sebab terjatuh masa downhill...

Semangat kental tak melunturkan semangat Abg Kassim untuk terus kayuh.. walau terluka teruk... Kami respect...

Gathered...

Dari kiri Abang Kassim, Feirus dan Jumry.. kalau nak tau..depa nie adalah cyclist pertama yg aku jumpa kat Kuching...

ramai wooooo....

Cantik pemandanga Gunung Pueh... Kalau orang kedah kata.. PUEH tu... maksudnya PUAS.. Pueh sungguh aku kayuh kali nie..

Downhill...





Pukul 5pm kami tiba di Rumah Renjer Gunung Pueh.. rehat sekejap 5minit sebelum kembali meneruskan perjalanan..

Baca sendiri laaaa Papan Tanda tu...

Kameraman yang tak putus2 ambik gambar kami... Bro.. sorry lupa nama daaaa...

River crossing..

Oit... tunggu apa lagi.. takut air ker bang...??? he he he..

Masa sampai kat sini, kaki aku dah menunjukkan simptom-simptom nak CRAMP... hancit betul... itu laa akibatnya kurang kayuh.......

let go guys....

wa la wei.... cayalah..


Turn back, turn back.. sudah silap jalan... jam 6pm..hari dah semakin gelap..

Laluan jambatan kayu untuk 4WD...

Terrain kat sini memang berbahaya...


Tu dia.. pantai dah nak sampai...


Apa laaa 4WD nie... org nak lalu pun susah...

Pantai Sematan... Ini kawasan belum tercemar... sebab hanya boleh dimasuki oleh Mountain bikers dan 4WD sahaja...

Semua puas..

Yeahhhh....

Dok repair apa lagi tuuu bang???


Maghrib dah....


Letih.. cramp... puas...

Senyum semua.. kasi hensem...

Kepuasan....

Macam-macam aksi....


berlatar belakangkan Gunung Pueh

Memang cantik bumi kenyalang nie... tak sia-sia aku mai Sarawak..

Senja menjelma.. aku kat sini lagi...




Jom laa balik..hari dah nak gelap nie...


Jom balik..... yehaaaaaa... 7pm start kayuh..

Dah tak nampak apa dah...

yg tinggal hanya lampu...

Nasib aku cukup baik.. ada HID light... suluh jgn tak suluh..

Berhenti kejap atas bukit tunggu yg lain2 gather up...

Memang tak nampak apa.. skill dan experience diperlukan...

Nampak dak lampu suluh kat belakang tu.. rider coming...

Bang nak gi menoreh kaaa....???? he he he

Tak nampak apa dah... aku just follow kat belakang saja.. jangan cramp dan kena tinggal udah ler.. kalau tidak menangis aku kat Hutan Sematan nie...



Deretan lampu beskal... cantik wooo..

Tunggu team di belakang...

Nampak tak lampu jauh di sinun..

Dah menghampiri..

Kami redah laluan Off Road single trail untuk sampai di kampung Pueh...

Alhamdulillah dah sampai kat satu penempatan.. aku tak ingat..

Merida..hang akhirnya kayuh off road malam yer..

Masa kat sini kami tunggu geng yang tertinggal kat belakang..

Kemudian masuk Off road kembali, single trail... sebelum sampai kat Kampung Pueh... Lepas refill air kat situ kamera aku dah kehabisan bateri (fully out)... Tak dapat aku snap gambar lagi... Tapi yang boleh aku cerita kat sini, lepas keluar dari kampung Pueh, kami Off road lagi menerusi kawasan sawah padi (kalau kat Kedah kita panggil jalan atas batas Ban).. berapa kilo aku tak ingat dah... Lepas tu masuk kembali jalan On road yang kami mula-mula kayuh petang tadi... Kami complete ride at 9.30pm.. Wow.. dan aku sampai rumah 11.45pm.. memang BERBALOI...

8 comments:

Syahazli said...

tak count orang ka masa take 5?, mana tau kot ada rider terlebih ka.....masa pi 20 orang, balik jadi 21...hehehehee

mroslij said...

aku mat bukit gedung baru berjinak2 kayuh beskal, dulu kayuh sampan. beskal beli x samoai 1 bulan, 240km baru kayoh. kot hampa ada adik2 yg cun, kakak2 yg cun melecun...rekomen la kat aku

Bonz said...

Hey, if not mistaken I saw you guy make a trip otw to Sematan, and I spot you all at "Matang Jaya" where you took a snap at Gunung Serapi...

Bicycles said...

HEY dude great job. i also love to ride a bike and i wanna ride on your showing path. awesome post hanks for sharing with us.

Lester - Adult Tricycle said...

I have a Malaysian friend staying at Miri. Is this place somewhere near Sematan? Just out of curiosity..

Danial123 said...

A simple twist of the wrist and you can move between the first, second and thrd gears with ease and the chain doesn't move at all Affordable Cruiser Bicycle.
beach bikes

Danial123 said...

Many books teach you how to get out of debt- most tell you in different ways to spend less than you bring in.
Credit Counseling

aabner58 said...

You should look at it as you would any major financial decision, such as buying a house, buying a car, or taking a vacation.
alabama bankruptcy